Document toolboxDocument toolbox

TFM nummer og andre kjernedatavalg

Et TFM nummer består av +A=B.C-DET der A er lokasjonskoder, B er systemgruppe, C er systemløpenr, D er komponenttype (klassifikasjon) og E er komponentløpenr og evt T hvis typeunikt. "Resten" av koden (+=.-) kan ikke endres på uten videre. ABC gjelder for systemer, mens DE og T gjelder for komponenter (komponenter arver ABC biten fra systemet de ligger i). I de påfølgende avsnittende vil jeg forklare hvordan de kan tilpasses i TIDA.

Lokaliseringskode

De lokaliseringskoder som ønskers benyttet i et prosjekt må settes av en med administrasjonsrettigheter. Man kan endre dem under menyvalget: Administrasjon→Hovedprosjekt/prosjekt→TIDA→Lokalisering

Systemgrupper

Systemgrupper kan legges til/endres eller slettes ved å høyreklikke i treet i TIDA på en systemgruppe hvis en har TIDA rettighet = 1 (full). Dette registeret kommer normalt ferdig satt opp i henhold til TFM kodingen i prosjekter.

MERK: Hvis du legger til nye systemgrupper må du huske på å også lage knytning til det filter med de felter du ønsker skal vises (hvis noen).

Komponenttype

Normalt ved oppstart så ligger de komponenttyper som er definert i TFM standarden ferdig lastet, men ønsker man å endre på disse kan man gjøre det under menyvalget: Administrasjon→Hovedprosjekt/prosjekt→TIDA→Komponent type.

MERK: Hvis du legger til nye typer må du huske på å også lage knytning til det filter med de felter du ønsker skal vises.

Typeunik

Normalt i prosjekter ønsker man å benytte konseptet med typeunik. Man må markere et komponent som typeunik for å kunne sette et antall på komponenten. Den vil da få en "T" lagt til som en del av nummeret sitt. Denne oppførselen kan deaktiveres i databasen. Se   Globale databasevariable.

Validering og lengde på komponent og system løpenr

Både systemløpenr og komponentløpenr blir validert i databasen ved oppdateringer. Den vanlige reglen her er at begge kun må bestå av tall og være 3 tegn lange. Dette kan i midlertid overskrives hvis prosjektet f.eks. ønsker at det skal være 4 tegn i komponentløpenr i stedet for. Man kan også lage seg mer "avanserte" regler som sier at antall løpenr på system skal være 3, men for alle som ligger under gruppen 43 – Høyspenning skal det være 4 tegn i nummeret. Dette må du kontakte Nosyko for å få endret, men er en enkel operasjon ved oppstart.

Statusvalg

Både systemer og komponenter kan gis en status. Dette kan f.eks. benyttes for å ha ulik oppfølging og eller søk. De ulike valgene settes i menyvalget: Administrasjon→Hovedprosjekt/prosjekt→TIDA→Statusvalg

Kontrakt

Både systemer og komponenter kan gis en kontrakt. De ulike kontraktene defineres i Administrasjon→Hovedprosjekt/prosjekt→TIDA→Kontrakt.
Når nye brukere defineres i prosjektet kan de bli begrenset til en eller flere kontrakter. Det betyr at brukeren kun kan endre på de systemer/komponenter som er kodet med en av de kontraktene hun er medlem av.
Dette registeret brukes også av mangelsystemet for å kunne fordele byggmangler til riktig kontrakt/entreprise.

Ansvar

Komponenter og systemer kan også tildeles et ansvar. Dette kan benyttes for å f.eks. fordele arbeid og/eller for å søke opp. Dette registeret er det samme ansvarsvalgene som benytte for artikler i dRofus og kan endres i: Administrasjon→Hovedprosjekt/prosjekt→Utstyr→Ansvarsgrupper.
Dette feltet kan defineres at ikke skal benyttes i databasen (fjernes). Se   Globale databasevariable

Rollenavn / Tilkobling

Når en oppretter en relasjon mellom systemer og eller komponenter må man gi den relasjonen en "rolle" eller navn. De ulike valgene kan enten lages ved å skrive inn et navn når man oppretter en tilkobling hvis man har TIDA rettighet 1. Andre brukere må kun velge fra den forhåndsdefinerte listen. De ulike valgene kan endres i: Administrasjon→Hovedprosjekt/prosjekt→TIDA→Rolle.

 

 

Â