Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Pålogging

Når du starter programmet blir du bedt om å logge deg på et prosjekt. Du trenger følgende informasjon for å kunne gjennomføre dette:
Brukernavn/passord: Du vil motta et personlig brukernavn/passord fra dRofus eller fra prosjektets administrator. Vennligst ikke bruk andres brukernavn/passord eller gi fra deg ditt til andre. Dette av sikkerhetsmessige grunner og fordi programmet endrer funksjonalitet etter rettighetsnivå, samt at logg av endringer baserer seg på din identitet.
Du kan selv endre ditt eget passord etter pålogging ved å velge menyen dRofus -> Endre eget passord eller generer ett nytt passord fra http://drofus.no/no/support-og-tjenester/glemt-passord.html 
Tjener: Dette er IP adressen eller navnet på tjeneren du ønsker å koble til. Normalt vil dette være db2.nosyko.no hvis ikke prosjektet har installert dRofus på egen server. Se da tjenerinformasjon i eposten du fikk da du ble opprettet som bruker i prosjektet.
Database: Dette er navnet på prosjektdatabasen du ønsker å logge på. Denne informasjonen mottok du sammen med brukernavn/passord og er gjerne en forkortelse for prosjektets navn.
Husk at du må være tilkoblet Internett hele tiden når du bruker programmet.

Språk

dRofus har støtte for flere språk. Når du installerer dRofus velger du standard språk for programmet. Dette kan endres under menyen dRofus->Innstillinger. I dRofus har imidlertid hvert prosjekt sitt standardspråk, uavhengig av hvilket språk du som bruker har valgt. Dette fordi man i de aller fleste tilfeller ønsker at ledetekster og data som fylles ut i programmet er på samme språk. Når du logger på et prosjekt som har et annet språk enn det du har valgt blir du derfor spurt om du vil bytte til dette. Det anbefales å gjøre dette.

 

Navigering

Programmet er navigeringsmessig stort sett lagt opp som andre Windows programmer. Merk allikevel er par generelle tips greie å huske på:

Menyer og verktøylinjer

På menylinjen vil du til enhver tid finne all aktuell funksjonalitet for det aktive vinduet. Prosjektets hoveddeler som romliste og standardromliste finner du under menyen Prosjekt. 

Image Removed 

Høyreklikk: I lister, f.eks. romliste vil aktuell funksjonalitet på et bestemt rom være lettest tilgjengelig ved å klikke med høyre musetast på rommet. All funksjonalitet vil også være tilgjengelig fra hovedmenylinjen og noe fra hurtigtaster. Høyreklikkmenyen er ofte også tilgjengelig ved å trykke på SHIFT+F10 eller på spesialtasten for dette på en Windows tastatur (ofte mellom CRTL og Windows tasten til høyre på tastaturet).

Bruk av listevinduer

I store lister (som romlisten) vil det ofte være nyttig å sortere på en bestemt kolonne og dette gjøres ved å klikke på overskriften øverst i listen på det feltet du ønsker å sortere etter. Ved å klikke en gang til vil du få listen sortert i omvendt rekkefølge. Eksempelvis kan du i romlisten sortere den alfabetisk etter romnavn ved å klikke øverst i romnavn kolonnen.
I alle lister kan en også omorganisere rekkefølgen på kolonnene. Dette gjøres ved at en klikker på overskriften og drar kolonnen til ønsket posisjon. Rekkefølgen og sorteringen av kolonner huskes mellom hver gang du benytter dRofus. Ønsker du å tilbakestille til original rekkefølge kan du høyreklikke og velge Legg til/fjern kolonner og tilbakestill.
I noen av listevinduene (som romlisten) er det er også mulig å markere flere rader av gangen og så utføre en operasjon på alle disse. 

...

Flere rader etter hverandre kan markeres ved å klikke på den første raden du vil markere, så trykke og holde Shift tasten inne og klikke på den siste raden du vil markere. Hvis en vil markere flere rader som ikke nødvendigvis kommer etter hverandre kan en, eventuelt i kombinasjon med metoden over, holde Ctrl tasten inne mens en klikker på de radene en vil ha med. Når flere rader er markert kan en høyreklikke på en av de markerte radene og velge hva som skal gjøres med alle. Eksempelet til høyre viser et tilfelle der en ønsker å tilknytte seks kontorer til å ha RFP fra samme standardrom og istedenfor å gjøre dette for hver og en av dem, markerer en bare de en ønsker, og velger deretter som vanlig.
I lister generelt åpnes det mest vanlige valget ved å trykke RETURN på elementet. I spesielle vinduer har du flere hurtigtaster (se 3.5)
Alle lister i programmet kan eksporteres til MS-Excel ved å trykke CTRL+E mens man har fokus i listen. 
Enkelte av de viktigste listene i programmet kan du som bruker også tilpasse ved å høyreklikke i listen og velge 

 

Legg til/fjern kolonner

En dialog tilsvarende den under vil vises avhengig av hvilken liste du er i.

...

Hvilke valg du gjør her vil bli husket inntil du gjør andre endringer. "Tilbakestill" vil sette valgene tilbake til forhåndsdefinerte kolonner.

Enkelte av kolonnene kan føre til at det tar lenger tid å søke og navigere i listen. Disse er markert med oransje. Normalt vil dette ikke være merkbart, men for eksempel antall forekomster i artikkelvinduet kan gjøre at listen blir tregere.

Frem og tilbakenavigering

I de fleste detaljvinduene (RFP, utstyr i rom, artikkelspesifikasjon, tilleggsartikler osv.) finnes det frem- og tilbakenavigeringsknapper i vinduet. Disse lar deg åpne informasjon til h.h.v. neste eller forrige rom/artikkel i den bakenforliggende listen, den listen du åpnet vinduet fra. Hvis du derimot klikker på den lille pilen ned på siden kan du velge å gå opptil ti hakk i hver retning (se figur). Du kan også bruke tastene ALT+Høyre/Venstre for å navigere uten mus. 

Image Removed 

 

Eksempel: Fra romlisten kan det åpnes to detaljvinduer; utstyr i rom og RFP. Disse har begge frem og tilbakenavigering, men vil ha forskjellig betydning. Begge vil gå frem og tilbake avhenging av hvordan romlisten er sortert (se avsnittet over). Neste i denne sammenhengen vil si neste nedenfor i romlisten. Er den sortert på romfunksjonsnummer vil neste rom bli neste "gyldige rom" i henhold til romfunksjonsnummeret, hvis en istedenfor velger å sortere romlisten på f.eks. romnavn vil forrige/neste gå alfabetisk gjennom rommene som vises i romlisten. Med "gyldige rom" menes neste rom som har de kravene vi er ute etter. I utstyr i rom vil en bevege mellom de rommene som har fått opprettet en utstyrsliste, men i et RFP vindu vil "neste" bety neste rom i romlisten som har opprettet RFP. I menyen som kommer ned når en klikker på den lille pilen ved siden av forrige/neste knappen vil alle "ikke-gyldige" rom bli grå og ikke mulig å gå til.
Ved lukking av det bakenforliggende vinduet vil det derfor naturlig nok ikke være mulig å navigere frem og tilbake lenger og disse knappene blir ikke tilgjengelig lenger.

Excel/Word eksport av lister

Alle lister i programmet kan eksporteres til MS-Excel og MS-Word. Plasser fokus i listen du ønsker å eksportere og trykk henholdsvis CTRL+E for Excel eller CTRL+W for Word. Dette krever at Excel og Word er installert på maskinen.

 

Formatert tekst og bruk av hyperlinker

I alle tekstefelter i dRofus har prosjektene mulighet til å benytte seg av formatert tekst. Formatert tekst tekstfelt skiller seg fra et ordinært tekstfelt ved at du vil se formateringsvalg over selve tekstfeltet. Disse formateringsvalgene inkluderer fet skrift, kursiv, understreket tekst, punktliste, nummerert liste og fargevalg. I tillegg er det mulig å skrive inn hyperlinker til internettsider og lokale filer. Merk at man må skrive inn hele URL'en for at linken skal kunne benyttes, for eksempel: 'http://www.drofus.no'. Hyperlinken vil også være aktiv i PDF-rapporter generert fra dRofus der URL'er er brukt.
Formatert tekstfelt kan implementeres i alle skjemaer i dRofus som RFP skjema, artikkelvinduet, funkjsonsprogrammet, rombehandling og innkjøpsmodulen. For å legge til formatert tekstfelt kontakt prosjektets administrator eller dRofus AS.

 

Hurtigtaster

I de fleste vinduer, spesielt trær og lister kan du navigere uten bruk av mus. Under følger en liste generelle hurtigtaster og for enkelte spesielle vinduer

Generelt

 

F5

Frisk opp listen

TAB

Gå til neste felt/vindu

SHIFT+TAB

Gå til forrige felt/vindu

CTRL+P

Skriv ut

RETURN

Åpne element i en liste

ALT+høyre/venstre

I vinduer som har frem og tilbakenavigering, naviger neste/forrige

Piltaster i et trevindu

Naviger i trevinduet

SHIFT+piltaster

Naviger i trevinduet uten å friske opp listen (raskere!!)

SHIFT+F10

I lister, ta frem høyreklikkmeny (kan også bruke spesialtast)

CTRL+F4

Lukk aktivt vindu

CTRL+TAB

Bytt aktivt vindu (sirkulerer mellom åpne vinduer)

ALT+F4

Avslutt programmet

CTRL+E

Eksporterer en liste til MS-Excel

CTRL+W

Eksporter en liste til MS-Word

 

 

Romlisten

 

SHIFT+piltaster

Naviger i funksjonstre uten å friske opp romlisten

RETURN

Åpne RFP

SHIFT+RETURN

Åpne romkjerne

CTRL+RETURN

Åpne utstyrliste

F3

Gå til søkefeltet

 

 

Artikkelliste

 

RETURN

Åpne artikkel

SHIFT+piltaster

Naviger i funksjonstre uten å friske opp romlisten

F3

Gå til søkefeltet

 

 

RFP-/Artikkel vindu

 

ALT+Opp/Ned

Blar til forrige/neste flagg/tabulator i RFP/Artikkelspesefikasjonen

ALT+Høyre/Venstre

Blar til forrige/neste rom